Suferinta copiilor este provocata de absenta unitatii, a armoniei in sinul familiei, cind, din pricina problemelor, cei mari - mama si tata - uita de copil, nu-l mai observa. Atunci, copilul sufera si... se imbolnaveste. Desigur, chiar si un copil fericit, care se bucura de dragostea si grija permanenta a parintilor, se poate imbolnavi, contracteaza o raceala, o boala infectioasa normala pentru cei mici, sau isi luxeaza piciorul la joaca.
Majoritatea afectiunilor de care sufera copiii au insa caracter psiho-somatic, adica le contracteaza acei copii care simt nevoia sa fie inconjurati de mai multa dragoste din partea parintilor. Boala este in cazul acestor copii un fel de strigat de ajutor. Mesajul pe care il transmit ei are un continut specific : Iubiti-ma, dragi parinti!
S-ar parea ca doar copiii care traiesc in lipsuri, in saracie si nevoi tinjesc dupa iubirea parinteasca. De fapt insa exista copii nefericiti si in rindul celor ce au de toate: haine, carti, dulciuri, dar nu au atentia si dragostea cuvenite. Copiii au nevoie permanent de atentie si iubire, nu doar de o mica portie. Parintii uita sau nu stiu ca omuletul acela mic nu se poate dezvolta - fizic si psihic - decit in conditii optime. Iar acestea includ, ca factor primordial, iubirea, atentia, grija parinteasca. Poate parea ciudat ca toate aceste probleme se reflecta la nivelul sanatatii fizice, desi ar parea firesc sa aiba consecinte asupra caracterului sau a psihicului copilului afectat. Insa realitatea aduce dovezi in sprijinul afirmatiei pe care am facut-o . Astfel , de exemplu in cazul diabetului zaharat absenta sau insuficienta iubirii parintesti provoaca evolutia bolii ,bolile de piele pot avea cauze diverse: atit de insuficient contact fizic, nevoia de mingiiere, cit si tendinta de izolare ca un semn de revolta la lipsa de iubire, bilbiiala poate fi consecinta unui soc nervos, spaima spre exemplu, dar uneori se datoreaza excesului de informatii pe care copilul nu reuseste sa le asimileze in intervalul de timp insuficient, astmul bronsic atesta ca, pentru copil, este greu de respirat in atmosfera de acasa, un tic nervos, de exemplu, este o manifestare a unei stari de iritare, de furie.
In cazul copiilor abordarea psihoterapeutica se adreseaza unei game variate de tulbulari si probleme :
· tulburari anxioase (fobie, anxietate de separare, atac de panica, agorafobie etc)
· tulburări de atasament
· tulburări de limbaj
· tulburări de personalitate
· tulburări de comportament: agresiune fizică, agresiune verbală, distrugerea obiectelor, hiperactivism, automutilare, tulburari de comportament alimentar (anorexie, bulimie), solicitare continuă a atentiei, accese de isterie si furie, comportament repetitiv, stereotipii, ticuri diverse, tulburări ale somnului , negativismul, minciuna, furt etc.
· tulburari de deficit de atentie si comportament disruptiv (ADD/ADHD, opozitionism)
· tulburari din spectrul autist
alte probleme :
· probleme de integrare în grădinite sau scoli,
· randament scolar slab,
· dificultăţi de invătare,
· abandon scolar,
· timiditate excesiva,
· stima de sine scazuta,
· conflicte familiale (divortul parintilor, probleme de relationare cu parintii, gelozia intre frati, aparitia unui nou copil in familie
· complexe