fbpx

Evaluare psihologică clinică și psihoterapie

Identificarea factorilor psihologici implicaţi în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, inclusiv în traumă, handicap/dizabilităţi, sarcină sau adopţie, plasament, educaţie, adicţii, Primul pas pentru inițierea unei intervenții terapeutice este evaluarea psihologică care constă în identificarea factorilor psihologici implicaţi în sănătate, dezvoltare şi tulburare/boală mintală, inclusiv în trauma, handicap/dizabilitati, sarcina sau adopție, plasament, educație, adicții, tulburări din spectrul autist,etc .

Evaluarea psihologica poate cuprinde :

  • Evaluarea stării de sănătate mintală (în limita competenței psihologului)
  • Evaluare cognitivă
  • Evaluare comportamentală
  • Evaluare afectivă (emoțională)
  • Evaluarea personalității
  • Evaluarea dezvoltării psihologice
  • Evaluarea anumitor aspecte psihologice specifice cuplului, familiei sau altor grupuri
  • Evaluarea contextului familial, profesional, socio-economic și cultural în care se manifestă problemele psihologice
  • Evaluarea psihologică se poate realiza folosind instrumente specifice (probe psihologice – teste), interviul, precum și alte instrumente utilizate de psiholog.

În urma evaluării psihologice se pot elibera avize, rapoarte psihologice sau profiluri psihologice.

APLICAM TESTUL DECAS ATAT PENTRU EVALUARE PSIHOLOGICA COMPLEXA CAT SI PENTRU INTEGRITATE

La baza Inventarului de Personalitate DECAS se afla modelul Big-Five de personalitate care constituie teoria cu cel mai ridicat nivel de raspandire si validare stiintifica la nivel mondial. Cele cinci dimensiuni de personalitate evaluate prin acest instrument sunt:

-DESCHIDEREA : identifica persoanele independente, creative, cu o cultura generala bogata, orientate spre dezbaterea ideilor si a teoriilor. La polul scazut regasim persoanele pragmatice si conformiste, care prefera valorile conservatoare, traditionale.

-EXTRAVERSIUNEA : este specifica persoanelor exuberante, sociabile, energice, care se fac remarcate cu usurinta intr-un grup de oameni. La polul scazut se afla persoanele tacute, timide si formale in manifestare, care adopta o atitudine pasiva, rezervata.

-CONSTIINCIOZITATEA : este asociata persoanelor disciplinate, cu un simt ridicat al datoriei si cu o nevoie puternica de realizare profesionala. La polul scazut se gasesc persoanele flexibile, care tind sa amane sarcinile sau sa renunte usor daca intampina probleme.

-AGREABILITATEA : este specifica persoanelor tolerante, intelegatoare, ce dau dovada de spirit de echipa. La polul scazut regasim persoanele individualiste, mai putin increzatoare in ceilalti, cu un spirit competitiv ridicat si centrate pe sarcina in dauna relatiilor umane.

-STABILITATEA : emotionala este asociata cu maturitatea emotionala. Aceste persoane sunt calme, au increderea in ele si fac fata cu succes stresului. La polul scazut se afla indivizii vulnerabili si labili emotional, care se descurajeaza sau se irita usor in fata obstacolelor.

Zamfir Georgiana Simona

Zamfir Georgiana Simona

Psihoterapeut

Suntem aici pentru a vă ajuta mintea, sufletul, trupul

Dacă ai nevoie de ajutor, sună-mă

© 2021 Geopsi. All Rights Reserved. Designed By Geopsi. Imaginile de pe acest site sunt utilizate în scop demonstrativ și sunt preluate cu licență gratuită de pe pixabay.com