fbpx

Coaching-ul pentru reziliență

Coaching-ul pentru reziliență – ce este și cum te ajută să-ți recuperezi echilibrul? 

Simți de multe ori că ai nevoie de un profesionist care să te ajute să îți găsești drumul în viață după ce ai trecut printr-un șoc? Coaching-ul pentru reziliență este pasul care te ajută să recuperezi resursele interioare, încrederea în forțele proprii și curajul de a merge mai departe, indiferent de nivelul de perturbare cu care te confrunți.

Trăim într-o lume complexă, în care avem parte de provocări și de necazuri aproape pe fiecare plan de-a lungul vieții: școală, sănătate, familie, loc de muncă. Oamenii care au capacitatea de a înfrunta dificultățile devin mai puternici, reacționează mai bine în situațiile stresante și se refac mai ușor. 

Stresul și necazurile fac parte din viață, iar noi suntem responsabili de modul în care răspundem la astfel de situații. Unii oameni au această forță interioară în mod natural, alții trebuie să învețe să își construiască reziliența pas cu pas. 

Ce semnifică reziliența? 

Reziliența este capacitatea oamenilor de a se adapta la situațiile nefavorabile cu care se confruntă de-a lungul vieții, de a reveni la normal după suferirea unui șoc emoțional ori financiar. Mai exact, este vorba despre procesul interior pe care oamenii îl au pentru a se proteja de efectele întâmplărilor nefericite. Și este un adevărat dar abilitatea de a trece de obstacole și de a merge mai departe. 

 

Persoanele reziliente fac față mai ușor provocărilor, suportă presiunea și sunt mai echilibrate emoțional. Pierderea unei persoane dragi, violența fizică sau verbală, eșecul profesional ori sentimental, abandonul parental, catastrofele naturale, războiul și sărăcia sunt situații care arată reziliența, capacitatea de a rezista a unei persoane. 

Ce presupune coaching-ul pentru reziliență? 

Știai că există profesioniști care te învață cum să îți dezvolți reziliența? Aceștia sunt „antrenorii” care te ajută să descoperi abilitățile și instrumentele de care ai nevoie pentru a recupera echilibrul necesar ca să faci față la orice.  

 

Primul pas este să ai o viziune clară asupra situației în care te afli și să analizezi obstacolele care te împiedică în viață. Următorul pas este să întocmești un plan care să te ajute să elimini piedicile din calea ta și să pui astfel treptat cărămizile pentru construirea unui viitor mai bun. 

Deși înainte se punea accent pe sesiunile de coaching față în față, care asigură contactul direct cu terapeutul, s-a demonstrat în ultimii ani că și ședințele de consiliere din mediul online funcționează la fel de bine. 

În coaching-ul pentru reziliență, principalul obiectiv al terapeutului este să dezvolte 

mecanismele de schimbare și vindecare ale pacientului pe parcursul a mai multor ședințe. De regulă, este dificil de atins obiectivul după o singură întâlnire, astfel că vor fi necesare câteva ședințe de terapie organizate săptămânal ori la un alt interval stabilit dinainte.

Pentru a-l ajuta să se deschidă, specialistul va adresa întrebări care vor scoate la iveală opțiuni pe care pacientul nu le luase în considerare înainte. Astfel va avea ocazia să exploreze zone din trecut și să le privească dintr-o altă perspectivă, una care să îl ajute să se dezvolte. 

Factorii necesari care ajută la construirea rezilienței sunt: optimismul, stima de sine, satisfacția personală, recunoștința, emoțiile pozitive, obiceiurile sănătoase. 

Cum te ajută coaching-ul pentru reziliență în viață? 

Coaching-ul pentru reziliență îți stimulează încrederea în propria persoană, ceea ce va aduce rezultate pe termen lung. Vei învăța să fii mai flexibil și să te adaptezi mai ușor la schimbările stresante ale vieții. Nu te compara cu nimeni, fiindcă fiecare persoană are modul ei unic de reziliență. 

 

Reflectarea este esențială în procesul de coaching pentru reziliență fiindcă te motivează să privești situația din altă perspectivă și să dezvolți noi abilități. În cadrul ședințelor vei învăța cum să preiei controlul asupra experiențelor dificile și vei descoperi în tine că ai resursele necesare pentru a-ți reveni după un necaz.  

 

În momentele în care nu găsești în exterior sprijinul de care ai nevoie și nici resursele personale interioare nu sunt suficiente, coaching-ul pentru reziliență este cea mai eficientă soluție pentru a depăși problemele emoționale de zi cu zi. 


Zamfir Georgiana te poate ajuta să îți dezvolţi competențele de care ai nevoie pentru a naviga în viață, cu putere și ușurință, oferindu-ți îndrumări personale, adaptate la profunzimea și amploarea nevoilor și preocupărilor fiecăruia.

© 2021 Geopsi. All Rights Reserved. Designed By Geopsi. Imaginile de pe acest site sunt utilizate în scop demonstrativ și sunt preluate cu licență gratuită de pe pixabay.com