fbpx

Evaluare psihologică muncă

FIZICE PERSOANE

Legislatia actuala in domeniul medicinei muncii (HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, precum si Legea Sanatatii si Securitatii in munca nr.319 / 2006) impune efectuarea unui control medical si o evaluare a aptitudinilor psiho-profesionale la angajare, periodic si la reluarea / schimbarea activităților angajate, testare psihologică finalizată cu eliberarea avizului psihologic.

Examinare psihologica la angajare  - evaluarea psihologica este obligatorie pentru urmatoarele meserii si profesii:

- personal cu functie de decizie;

- personal cu functie de conducere;

- cadru didactic;

- functionari publici;

- sanitar personal, educativ personal;

- îngrijire personală lucreaza la inaltime;

- personal care lucreaza in medii de inalta, medie si joasa tensiune;

- personal cu lucrul in conditii de zgomot;

- personal care isi desfasoara activitatea in conditii de izolare;

- personal care lucreaza in tura de noapte;

- personal care lucreaza in medii cu expunere la radiatii ionizante, campuri electrice si electromagnetice, activitati ce presupun manipularea de substanta toxica si stupefiante;

- personal care munceste in mediul subteran;

- cetateni straini care lucreaza pe teritoriul Romaniei;

- angajatii care conduc autovehicule de serviciu sau personale in interesul companiei si in timpul orelor de serviciu sau se deplaseaza cu acestea intre locul de munca si domiciliu (conducatori auto neprofesionisti).

- avize pentru participarea la admiterea in anumite institutii de invatamant superior sau alte forme de invatamant;

In urma testarii psihologice se elibereaza aviz psihologic pentru angajare

Examinare psihologica periodica a personalului – pentru a cunoaste modul in care abilitatile si aptitudinile evaluate la angajare evolueaza din punct de vedere al intereselor angajatului, oferind un bun indicator asupra calitatii muncii

Examinare psihologica la schimbarea functiei face parte din selectia profesionala, urmata procesului de recrutare, pentru a verifica posibilitatile angajatului de a desfasura o munca cu randament ridicat.

Examinare psihologica pentru promovarea profesionala sau abateri, la solicitarea angajatorului in urma unei asemenea evaluari, managerul are posibilitatea sa obtina informatiile necesare, cu ajutorul rezultatelor la testele psihologice aplicate , pentru a lua decizia de promovare profesionala a angajatilor.

Examinare psihologica la reluarea activitatii , acesta se realizeaza dupa un concediu medical prelungit sau dupa unul de maternitate / paternitate si face parte tot din spectrul medicinei muncii.

Evaluarea psihologica presupune aplicarea unor teste psihologice creion-hartie, teste psihologice informatizate, alaturi de observatia comportamentului clientului pe parcursul testarii si un scurt interval pentru obtinerea cat mai multor informatii.

Zamfir Georgiana Simona

Zamfir Georgiana Simona

Psihoterapeut

Suntem aici pentru a vă ajuta mintea, sufletul, trupul

Dacă ai nevoie de ajutor, sună-mă

© 2021 Geopsi. All Rights Reserved. Designed By Geopsi. Imaginile de pe acest site sunt utilizate în scop demonstrativ și sunt preluate cu licență gratuită de pe pixabay.com