fbpx

Ce este psihoterapia?

Psihoterapia este un serviciu oferit de catre un specialist pentru a ajuta persoanele să depăsească problemele de natură psihoemoțională și relațională. O persoana sau o familie care se confruntă cu o dificultate de natura psihoemoțională (tristețe, frică inexplicabilă, lipsă de motivatie, conflicte, neințelegeri, pierderea persoanelor dragi, boli psihosomatice etc) care nu o lasă să își îndeplinească sarcinile specifice (autoîngrijire, autodezvoltare, sarcinile profesionale, rolurile din familie sau rețeaua socială, sprijinul membrilor de către familie etc.) poate merge la un psihoterapeut. 

 

Acesta, prin metode specifice (dialog, psihoeducație, ajutarea conștientizării, restructurarea interacțiunilor, antrenamentul pentru dezvoltarea de abilități și asimilarea de atitudini necesare adaptării in viata) ajută la rezolvarea problemelor.

Psihoterapeutul însoțește individul sau familia pe o perioadă din viața lor pentru a-i sprijini să iși regăsească resursele și energia, el nu ia decizii in locul clienților, nu rezolvă lucrurile în locul clienților, nu trăiește viața în locul acestora. Baza acestei intervenții numite psihoterapie este dialogul, un fenomen simplu, firesc, și îl practicăm de cînd ne naștem. Dialogul deschis este un spațiu în care pot apărea multe direcții noi care să mobilizeze resursele clienților.

Problemele din viața noastra sunt legate de faptul că nu mai reușim să avem un dialog deschis cu cei din jur. Fie suntem în capcana unui monolog în care emitem enunturi fara a primi sau fara a aștepta un răspuns. Fie suntem intr-un dialog închis în care enunțăm aceleași aspecte și primim aceleaș răspunsuri. In psihoterapie se pot găsi modalități de a deschide dialogul, de a-i învăța pe clienți să asculte, să primească noi perspective și astfel să iși mobilizeze resursele personale pentru a depăși obstacole și a se bucura de viață de familie si cuplu.

Zamfir Georgiana Simona

Zamfir Georgiana Simona

Psihoterapeut

Suntem aici pentru a vă ajuta mintea, sufletul, trupul

Dacă ai nevoie de ajutor, sună-mă

© 2021 Geopsi. All Rights Reserved. Designed By Geopsi. Imaginile de pe acest site sunt utilizate în scop demonstrativ și sunt preluate cu licență gratuită de pe pixabay.com